Mulanya Ketulan Sebesar Guli & Rasa Sengal Di Lengan, Ingatkan Saraf Terhimpit, Rupanya Wanita Ini Diuji…

Загрузка...

Pesakit kanser yang menjadi contoh kepada orang lain.

Perhatian kepada semua kaum wanita, sekiranya ada rasa seperti ketulan yang bersaiz sebesar guli pada payudara, terasa sengal-sengal dan bisa-bisa dari paras bahu sehingga ke lengan. Anda disarankan terus berjumpa doktor dengan segera untuk melakukan sebarang pemeriksaan. Tanda atau simptom tersebut adalah merupakan antara yang telah dilalui oleh Puan Norhafiza Muzelan sebelum beliau disahkan menghidap Kanser Payudara.

Mungkin semua tahu yang Kanser Payudara adalah antara penyakit yang amat ditakuti oleh kaum wanita. Tidak semua wanita di dunia ini yang mempunyai semangat yang kuat dan cekal untuk berjuang menangani penyakit ini selepas diuji.

Walau bagaimanapun, perjuangan yang telah dilalui oleh wanita ini pesakit kanser haruslah dicontohi. Beliau turut berkongsi bagaimana beliau hadapi berbagai jenis rawatan kanser dan ia adalah bukan sesuatu yang mudah. Namun, segalanya telah dilaluinya dengan sabar, tenang, redha dan dengan hati yang terbuka.

Perkongsian Norhafiza Muzelan

Kronologi peristiwa – Bagaimana aku disahkan menghidapi kanser.
Genap arini setahun tamatnya kemoterapi terakhir (8/11/16 – 8/11/17)

Oktober 2015 :
Perasan ada ketulan sebesar guli di breast kanan. Tapi diamkan diri tak bagitau sesiapa pun. Sebab tak rasa sakit langsung. Hehe rahsia.

November 2015 :
Tangan dari paras bahu hingga ke lengan dah mula terasa sengal-sengal. Tapi bukan pada setiap masa. Waktu ni dah mula bagitau semua ahli keluarga. Tapi masih tak ke klinik atau hospital. Hahahaha sebab kurang pengetahuan bab-bab kesihatan.

Disember 2015 :
Tidur malam mula terganggu dan tersedar jam 2 pagi. Tangan terasa AMAT BISA seperti dilenyek treler. Menangis-nangis kejutkan suami. Ingatkan tidur tangan terhimpit. Siap buka gelang dan cincin sebab ingatkan aliran darah tak lancar sebab tu jadi bisa. Rupanya tak ada kena mengena pun. Huhu.

Januari 2016 :
“Sekali lagi tidur terganggu. Sakit + bisa + berdenyut-denyut hanya Allah yang tahu. Airmata tak segan silu mengalir. Nekad ke kecemasan, dan doktor HSA mengatakan “ooo saraf awak terhimpit, saya beri awak vitamin saraf ye”. Sebulan berlalu tak mendatangkan hasil yang memuaskan. Maka…bermulalah kini sesi FISIOTERAPI setiap 2 minggu sekali untuk ‘betulkan’ saraf yang terhimpit tu selama 6 sesi.”

Februari 2016 :
Masih setia dengan fisioterapi dan makan vitaman saraf. Dalam pada tu ada buat pemeriksaan saraf guna mesin. Tapi lupa dah nama alat tu kihkihkih.

Ketulan Sebesar Bola Ping Pong

Mac 2016 :
Ketulan yang asalnya sebiji guli tadi dah membesar jadi bola ping pong.Alamak. Masa ni dah mula rasa sakit kat breast bila terlanggar sikit pun. Kebetulan ada ziarah kawan kat KPJ, so dia la yang paksa diri ini untuk rujuk doktor dengan segera.

30 April 2016 :
Merajuk dengan hospital kerajaan sebab tak habis-habis suruh buat fisio dan beri vitamin saraf aku terus ke hospital bukan kerajaan untuk buat ultrasound hehehe.Ternyata ketulan aku jenis solid dan perlu dibuang serta diuji. Lalu aku dirujuk ke pakar bedah. Kebetulan pula masa tu doktor bedah ada kecemasan so tak dapat la jumpa dia hari tu, dah la hari Sabtu. Adehhh.

Ok tak pe aku terus deal dengan nurse dan bgtau yang kami akan datang semula pada 3 Mei memandangkan 1 dan 2 Mei adalah cuti hari pekerja.

gambar kanser payudara*gambar atas sekali tu menunjukkan breast kiri yang normal. Gambar tengah menunjukkan kehadiran ketulan di breast kanan dan gambar terakhir menunjukkan anggaran saiz ketulan.

3 Mei 2016
9 pagi kami bertolak ke hospital untuk temujanji dengan pakar bedah. Segala perbincangan dan penerangan Doc Lee tentang pembedahan berjalan lancar. Dan aku minta untuk dibedah pada hari itu juga. Kelihatan Doc Lee agak terkejut “tak ada orang yang datang jumpa saya menyerah diri macam awak, bagus awak seorang yang sangat berani”. Hehe kembang jugalah hati ni bila dipuji. Yelakan kalau minggu depan atau 2 minggu sekalipun aku tetap juga kena bedah. Baik buat terus.

Mulanya memang doktor tak berapa setuju, tapi bila dah bagitau yang beg baju dan suami dah siap-siap mohon cuti so Doc akur. Weee.

Pembedahan Ketulan Dibuang

4 Mei 2016
Hari ke 2 dalam wad. Alhamdulillah berpeluang merasai nikmat kesakitan. Sesungguhnya sakit itu penghapus dosa-dosa kecil. Syukur semuanya berjalan lancar dan dimudahkan ALLAH. Aku selamat dalam pembedahan buang ketulan di breast kanan pada jam 650 petang pada hari sama semalam.3 hari 2 malam di dalam wad, kami buat seperti percutian keluarga. Anak beranak tidur sekali. Tq semua sebab sudi teman mama.

Keputusan akan doktor umumkan 2 minggu lagi. So dalam 2 minggu proses penyembuhan ni memang ada ulang alik ke hospital untuk cuci luka tp Doc tetap rahsiakan keputusan. Katanya tunggu 18 Mei..

11 Mei 2016
Jumpa doktor untuk rawatan susulan dan dressing.
2 Minggu Tunggu Keputusan Disahkan Kanser

18 Mei 2016
Bermulalah episod baru dalam kehidupan. Ye perubahan 100% yang mendadak. Pagi-pagi dah sampai hospital dengan semangat yang berkobar-kobar untuk dapatkan keputusan. Walau apapun jua keputusan tetap kena terima, tetap kena redha.

Nama dipanggil oleh nurse yang manis, Doc persilakan kami duduk, bertanyakan khabar macam biasa. Ada riak serba salah di wajahnya sambil menunduk memandang fail. Aku mulakan bicara, macam mana Doc keputusan saya. Adakah ia baik atau tidak. Doc senyum tawar dan sebelum tu minta maaf pada kami. Katanya ketulan yang dibuang itu keputusannya adalah tidak baik, suaranya semakin perlahan aku rasakan. Doc tenung aku dan sahkan aku kena kanser.

“ALLAHUAKBAR, alhamdulillah. Inilah saya Doc, 2 minggu saya tunggu keputusan ni” kataku tersenyum sambil toleh suami dan nurse di sisi. Suami masih tergamam dengan kata-kata Doc apatah lagi melihat aku seolah-olah seronok. Dalam tak sedar dia menangis. Ye dia menangis dulu sebelum aku. Mana tahan tengok air mata mahal sang suami mengalir. Maka aku pun menangis semahunya. Huwaaaaa..Tiba-tiba nurse lari keluar bilik dia tak tahan tengok drama air mata berjemaah kami. Kihkihkih.

[wpshortcodead id=”5a395f6279c94″]

Selesai sesi perbincangan aku minta dipindahkan ke KPJ yang lebih dekat dengan rumah. Doc Lee sangat pro, diberinya no tel untuk kami hubungi bila-bila masa. Terima kasih banyak-banyak Doc, jasamu dikenang sepanjang hayat.

Kami terus ke KPJ dan mendapatkan temujanji untuk berjumpa Dr Kadir pada keesokkan harinya.

Kanser payudara*ini dia ketulan yang berjaya dikeluarkan bersaiz 35mm x 25mm x 20mm. Sel kansernya dibahagian tengah berwarna kekuningan. Kiri kanan tu hanya tisu dan daging breast.

31 Mei 2016
Masuk wad lagi dan lagi. Sebelum tu kena jalani prosedur biasa sebelum pembedahan iaitu ambil darah, x ray dan ECG. Alhamdulilah semuanya baik-baik je.

Pengalaman ke 5 Dalam Bilik Bedah & Buang 14 Kelenjar Limfa

1 Jun 2016
Disorong ke dewan bedah pada 1 tengah hari. Dalam hati tetap ada rasa takut walaupun itu pengalaman ke 5 aku dalam bilik bedah. 5 petang aku sedar-sedar dah ada semula dalam wad, tapi masih mamai akibat kesan bius. Aku terlelap semula sehinggalah 730 ptg baru betul-betul tersedar dan mula rasa pedih-pedih dan sakit dibahagian pembedahan subhanallah ramainya saudara mara dan keluarga dikeliling katil. Terharu huwaaaaaa.

Jadilah aku penghuni wad selama 7 hari 6 malam bersama 2 botol vacum darah yang ditebuk di kanan badan. Muka ada senyum, padahal bila jalan terbongkok-bongkok macam mak nenek..

Kanser payudara ketulan di ketiak*masa nak cabut tiub vacum tu memang best rasanya. Nama pun vacumkan, rasa macam kena sedut segala urat-urat dalam badan. Subahanallah dalam tak sedar aku menangis. Hehehe manja la katakan, ahaksss.
diet untuk pesakit kanser payudaraMenu yang sama aku minta. Supaya lancar penghadaman selepas pembedahan.

Manja sangat selama dalam wad ni hehe. Makan bersuap macam pengantin baru bukan sebab apa, semuanya sebab tangan kanan aku ketat tak boleh angkat. Aku buang sekali 14 kelenjar limfa.

6 Jun 2016 : Dibenarkan pulang pada hari yang penuh rahmat di mana seluruh umat islam menyambut 1 Ramadhan. Seminggu kemudian kena datang semula untuk buka jahitan benang dan dapatkan keputusan makmal. Weee sedap.

Kategori ‘Triple Negative Breast Cancer’ & Jalani Kemoterapi 6 Cycle

Jun 2016 :

Alhamdulillah aku semakin sihat. Luka pembedahan pun kering, cantik sangat kata Doktor Kadir. So keputusan di baca 1 persatu. Katanya aku perlu dirujuk ke KPJ JOHOR pula memandangkan pakar kanser tiada di sini. Hari yang sama aku terus bawa segala medical report ke KPJ JOHOR. Kes aku diterima Doktor Natasya Onkologi. Dia menyatakan yang kanser aku dikategorikan sebagai TRIPLE NEGATIVE BREAST CANCER. Wow apa tu,Aku disarankan menjalani kemoterapi sebanyak 4 cycle, dimana harga 1 cycle adalah rm4500. Alamak macam mana ni. Insuran cover RM2k je setiap cycle, so aku minta pula dirujuk ke HSI. Haa ni hospital ke 3 tau. Best tak asyik pindah-pindah hospital.

Esoknya aku terus ke unit Onkologi HSI untuk dapatkan temujanji dgn bawa segala medical report. Alhamdulillah semuanya berjalan lancar dan dipermudahkan aku dapat tarikh 30 Jun 2016 untuk berjumpa Doktor pakar onkologi d HSI.

30 Jun 2016
Kes aku diterima Doktor Tan. Sangat berhemah bila bercakap, penerangannya sangat lembut dan mudah difahami. Katanya aku hanya perlu jalani kemoterapi 6 cycle, tak perlu radioterapi, hormon terapi, herceptin dan tak perlu makan ubat hormon TAMOXIFEN. Alhamdulillah syukur ku panjatkan ke hadrat Ilahi atas kurniaan ini.

12 Julai 2016
Pagi 5 Syawal dah sampai Onkologi utk pra – kemoterapi. Ambil darah, timbang berat badan dan buat ECG. Nurse pesan kalau pihak hospital tak ada buat call petang hari maknanya bacaan darah cantik dan boleh datang kemo pada 14 Julai. Alhamdulillah semuanya baik-baik je sebab hospital tak call. Yippi boleh kemo.

Bermula Rawatan Kemoterapi

14 Julai 2016
9 pagi daftar dan terus naik ke pusat harian kemoterapi di tingkat 5 HSI. Hati rasa berdebar-debar walaupun suami setia di sisi. Tertanya-tanya bagaimanakah proses kemo tu berjalan. Sakit ke, menakutkan ke atau perlu masuk dalam mesin ke. Oooo rupanya kemoterapi ni cucuk jarum kat tangan dan ubat masuk melalui drip.

Sebelum masuk ubat, nurse suntik dulu ubat tahan muntah dan steroid. Lepas tu on air dulu dalam setengah botol untuk lancarkan perjalanan darah dan baru la on ubat kemo. taklama pun, cycle pertama ni berlangsung 45 minit je. Selesai kemo makanan tengahari pun dah tersedia. Apalagi, makan la dengan lahapnya. Lapar kihkihkih. Bismillah.

*rawatan kemoterapi yang aku terima adalah sebanyak 6 kali iaitu setiap 3 minggu sekali. Bermula 14 Julai 2016 sehingga 8 Nov 2016.

4 Ogos 2016
Alhamdulillah..
2nd cycle chemotherapy. Segalanya dipermudahkan. Aamiin Ya Rahman Ya Rahim.
Masih lagi ubat yang sama iaitu FEC.

21 Ogos 2016
Lengan dah dimasukkan jarum utk sesi CT SCAN. Ngeri sikit bila cucuk jarum kat lengan sebab biasanya kat belakang tapak tangan. Tapi memang untuk proses CT SCAN jarum memang kena pasang kat situ, jangan pelik tau. Ok Jom.

Jarum dimasukkan di lenganSesi CT Scan

21 Ogos 2016
Baru selamat 2 cycle kemoterapi doktor dah suruh buat CT SCAN untuk melihat sama ada sel-sel berjalan ke tempat lain. Sebelum tu kena puasa 6 jam dulu. Sekarang masa untuk minum ‘air anggur’ 1 jug. Hahahaha kena minum 1 cawan panjang depan nurse, sebab kata nurse ada yang tipu tak minum. Sebab dah haus sangat so habis sekali nafas, nurse senyum je. Lepas tu dia pesan baki dalam jug ni jangan minum senafas kak, minum setengah cawan setiap 10 minit. Ok proses penyedian utk CT SCAN ni amik masa lebih 1 jam jugak la.

Breast kanserNorhafiza Muzelan

Dalam bilik scan. Baring tegak di atas katil mesin, diselimutkan. Kedua-dua tangan di letak ke hujung kepala. Sebelah tu ada mesin wayar lalu di sambungkan ke jarum yang dah sedia ada di lengan tadi. Bila staff hospital cakap, ok puan saya nak on ubat di lengan ye. Serta merta rasa sakit mencucuk. Subhanallah. Sakitnya, aku menangis dan menggeletar kesejukan. Rupanya tu percubaan je.

Ok kali ni kita on ubat sekali lagi ye kak, tahan ye kak. Terus dia lari tinggalkan aku di pembaringan yang mana mesin itu bergerak ke dalam hingga paras bahu dan keluar semula hingga ke hujung kaki. Berulang2 la mesin tu keluar masukkan aku untuk di scan.

Rambut pesakit kanser yang gugurKetika ini rambut mula tanggal dan gugur.

[wpshortcodead id=”5a42875a38418″]

Ni masa dalam wad. Tak sedih pun bila tengok rambut mula tanggal dan gugur. Hati dah cukup kuat dan sangat-sangat bersedia. Lagipun doktor dah pesan awal-awal antara kesan kemo adalah rambut akan keguguran. Sebab tu sebelum kemo suami dah potongkan rambut aku sampai atas bahu. Alaaa rambut kan boleh tumbuh dan panjang semula. Alhamdulillah ?
Ye aku menjadi botak, kening dan bulu mata juga gugur. Anak-anak suka usap kepala mama dia yang licin ni. Melihat kegembiraan mereka aku menjadi semakin kuat alhamdulillah.

*masa ni baru hari ke 12 selepas kemo pertama. Dahsyat sungguh penangan ubat FEC ni. Secepat itu rambut menjadi rapuh dan gugur.

*rambut gugur disebabkan kesan daripada kemoterapi ye. Bukan disebabkan penyakit kanser. Jangan terpedaya dengan lakonan drama. Pesakit yang tak menerima rawatan kemoterapi tak akan sesekali rambutnya gugur, ingat tu. Lagi 1 kesan keguguran juga mengikut jenis-jenis ubat.

Julai 2016
Tarikh lupa. Cuma ingat aku demam teruk kat rumah dah 4 hari sejak kemo pertama. Suami bawa ke kecemasan terus masuk zon kuning. Rasa macam nak mati sangat masa tu. Dari zon kuning aku di tempatkan di bilik isolated ni.

Rasa hiba sangat bila doktor cakap “saya nak selamatkan awak”

Sesiapa nak masuk kena pakai
Tapi terus terang, aku memang tak nak terima pelawat pun. Hanya en suamiku nan abadi je yang setia menemani sepanjang 4 hari aku di sini. Weee.

Selama 4 hari dalam wad, aku terima 1 beg darah disebabkan bacaan sel darah merah sangat rendah. T.kasih pada penderma darah, anda memang baik hati dan semoga beroleh kesihatan yang berpanjangan. Aku disuntik antibiotik di bahu untuk naikkan bacaan sel darah putih, ok suntikkan ni sedap rasa dia.

Pemantaun bacaan darahSetiap 4 jam lengan dicucuk amik darah untuk pemantauan bacaan darah agar sentiasa stabil. Ubat jangan cakap la. Berpuluh biji masuk dalam perut. Hehehe kenangan semua ni. Alhamdulillah.

Ok ni 3 jenis ubat kemo untuk cycle 1, 2 dan 3 yang aku terima. Cycle 4, 5 dan 6 doktor bagi ubat DOCETAXEL. Tak pam guna jarum kat tangan lagi dah tapi ubat tu sebotol yang digantung.

FEC ikut huruf depan setiap ubat tu.
F : FLUOROURACIL
E : EPIRUBICIN (yg ni kaler merah)
C : CYCLOPHOSPHAMIDE

Proses kemo langsung tak menyakitkan. Yang sakit masa cucuk jarum je. Biasalah tajamkan. So jangan terpedaya yang kononnya kemo tu menyakitkan .Ok. Gambar ubat tadi dan proses kemo ni memang minta izin dengan nurse dulu. Nurse kat daycare HSI ni semuanya best-best, baik hati. Layanan 1st class.

Ubat kemoterapiMacam ni la masukkan ubat kemo terus ke urat. Sedap.

*proses untuk 3 jenis ubat ni amibk masa 45 minit hingga 1 jam kerana prosesnya kena serentak dengan air drip.

20 Sept 2016
Alhamdulillah. Syukur dapat jalani kemo ke 4 selepas tunda minggu lalu disebabkan sel darah putih x cun. Hari ni kali pertama tukar ubat baru. Guna ubat DOCETAXEL ni sampai kemo ke 6. Ubatnya dalam botol pulak. Kalau FEC guna jarum je pam kat urat. Lain ubat lain caranya. Kannn.

*untuk kemo cycle 4, 5 dan 6 aku terima ubat DOCETAXEL. Masa ni rambut dah mula tumbuh tapi bulu mata pulak yang gugur.

18 Okt 2016
Kemo cycle ke 5

8 Nov 2016
Kemo cycle ke 6

rawatan kemoterapiNorhafiza Muzelan

Alhamdulillah. Semuanya berjalan dengan lancar. Syukur ke hadrat ilahi.
Gambar ni masa baru kemo ke 2. Sengaja amik risiko keluar jalan2. Yelakan dari duduk rumah layan perasaan baik keluar tengok keindahan alam semula jadi. Cuma doktor pesan, pakai mask dan elakkan ke tempat2 sesak ?

Tq en suami yang setia menemani. Layan ayang bagaikan puteri. Love u forever, selagi hayat dikandung badan.

T.kasih buat kamu-kamu yang sudi baca.

Doakan Fiza terus sihat dan kuat hadapi hari2 mendatang. Aamiin.
Sehingga kini Fiza masih follow up

3 bulan sekali : ONKOLOGI HSI
4 bulan sekali : SURGEON HSI

Norhafiza MuzelanPerkongsian dari Puan Norhafiza Muzelan

Semoga kita semua diberi kesihatan yang optima dan sentiasa dalam rahmat yang ESA. Aamiin. Allahumma Aamiin.

Загрузка...